3X4≠4X3

Ik zeg het vaker: mijn uitgangspunt is dat teksten de lezer moeten helpen. Lezer, of theedrinker. Theedrinker? Ja, ik zag donderdag in een Schiedams café een tekst die voor theedrinkers eerder een zoekplaatje was:

De tekst met de beschrijving van de theesoorten in de deksel van de theedoos is een matrix van drie kolommen bij vier rijen. De indeling van de doos met de thee zelf is echter precies omgekeerd: vier kolommen bij drie rijen.

Het bleek zo te zitten, stel dat de doos gewoon doornummert, dus op de bovenste rij staan 1-2-3, daarna 4-5-6, rij drie is 7-8-9 en de onderste rij 10-11-12. Dan bleek de thee zo in de doos te zitten:

1-2-3-10

4-5-6-11

7-8-9-12

Wel met enige systematiek dus: de onderste rij is de vierde kolom geworden. Toch was het puzzelen om op basis van de deksel de juiste thee te vinden

De oplossing is simpel: in de deksel is voldoende ruimte voor een tabel met vier kolommen. Desnoods verklein je het lettertype een heel klein beetje. Op die manier wordt de tekst een plattegrond van de theedoos. Wel zo handig.

(Met dank aan Jolanta die dit als eerste waarnam donderdag).

(Oja, en theekaart is één woord.)


Reacties

3X4≠4X3 — 1 reactie

  1. Tja… Ik ben een theeliefhebber! En als ik mag kiezen, dan wil ik natuurlijk wel het beste van het beste! Maar nu werd het mij wel heel moeilijk gemaakt! Ik vind de oplossing die je biedt, Louise, heel logisch en direct toepasbaar! Veel makkelijker voor de volgende keer, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.