Reacties

Niet, te, veel, komma’s, graag! — 2 reacties

  1. Inderdaad, een komma teveel leest lastig. Het voorbeeld van ‘een komma voor “dat”‘is eigenlijk ‘een komma voor een voegwoord’. Voegwoorden verbinden twee zinnen. Zo is ‘en’ ook een voegwoord. Een komma voor ‘en’ is dus net zo storend……
    Lees dan nu de tekst van hierboven nog een keer door. Er staat twee keer een overbodige foutief geplaatste komma voor een ‘en’. Misschien een idee om eerst bovenstaande tekst aan te passen?
    “Hij die vrij is van zonden werpe de eerste steen….”

  2. Neehoor.
    1. Er zijn beslist voegwoorden waarbij een komma mag en soms zelfs moet (zie bijvoorbeeld http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/464/komma_tussen_hoofdzin_en_bijzin_bij_onderschikkende_voegwoorden/).
    2. Dat een komma voor ‘en’ niet zou mogen, is een verouderde schoolregel, het ligt een stuk genuanceerder dan dat (zie bijvoorbeeld http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/467/komma_voor_en/ of https://nl.wikipedia.org/wiki/Komma#Komma_voor_.22en.22). Over mijn komma’s voor ‘en’ valt te discussiëren – typisch iets uit die ‘grijszone’ die ik beschreef, niet zwart-wit.

    Dus ik kan die bal terugkaatsen: zorg dat je de regels beheerst als je iemand anders corrigeert (en dat zeg ik liever zonder zware woorden als ‘zonde’ en de Bijbel te gebruiken).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>