Vijf diverse links

Hier weer eens wat interessante links van de laatste tijd:

  • Een interessante analyse van de lijdende vorm. Ik vind hem iets te zwart-wit, te negatief over het passief, want die evasion kan soms wel degelijk functioneel zijn, maar verder vind ik hem goed, vooral over die uneasiness. Het effect van het passief zo noemen komt in de buurt van hoe ik het in mijn proefschrift omschreef: de lijdende vorm roept de gedachte aan de handelende persoon op, maar vraagt om je er niet mee te identificeren. Als dat te veel of op een ongelukkig manier gebeurt, kan er een soort vervreemdingseffect optreden: de lezer heeft dan geen identificatiehouvast meer.
  • ’10 redenen om Morning Pages te schrijven’. Ik onderschrijf die van harte, ook voor mannen trouwens. Ik herken reden 2, 9 en 10 bijvoorbeeld, en wat ik wel aardig vind, is dat ‘beter schrijven’ hier nou eens niet in staat. Morning Pages schrijven wordt vaak op die manier instrumenteel ingezet: ter bevordering van je schrijf- en creatieve ontwikkeling. Nou, dat kan zeker ook, en daar doe ik het ook voor, maar het gaat verder dan dat, en dat staat hier eens een keer centraal.
  • Een goed stuk over beter zakelijk schrijven, dat vooral betoogt tegen de zo veel voorkomende ‘officiële stijl’. Het stuk bevat links naar hulpmiddelen.
  • Een scherpe column over het rare idee van Amazon om e-books per gelezen pagina af te gaan reken. Ik heb het daar op dit blog nog niet over gehad, maar ik heb me er wel al druk over gemaakt. Totaal pervers idee van ‘boek’ en overigens ook van ‘lezen’.
  • Een infographic met als onderwerp: geef je creativiteit een boost. Ik vind hem van inhoud (do’s en don’t’s) beter dan van vorm (iets onrustig), maar sowieso de moeite waard.

Al deze links bereikten mij via Twitter, ik weet alleen niet meer van allemaal precies hoe. Ik denk in elk geval via @Tekstnet, @AnnekeNunn, @Tekstblad en @PSteenwinkel – dank!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.