Kunnen computers schrijven?

Het gaat de laatste tijd in de media regelmatig over het verdwijnen van middenklasse-beroepen door de toenemende robotisering. Eén van de beroepen waar het dan over gaat is dat van journalist: binnenkort, zo zegt men dan, schrijven computers nieuwsberichten (voorbeeld).

Ik geloof daar niks van. Het doet me denken aan hoe ik in 1984 als eerstejaars student bij het vak Algemene Taalwetenschap hoorde dat ‘binnenkort’ computers zouden kunnen vertalen. We noemen wat Google Translate doet toch echt niet ‘kunnen vertalen’, hè, hoe handig het ook is? Ik bedoel: meer dan 30 jaar later is dat ‘binnenkort’ nog steeds niet bereikt. En dat ligt eraan dat computers een heleboel kunnen, maar dat ons vermogen tot schrijven, vertalen, taal iets heel essentieels bevat wat we misschien nog niet eens goed begrijpen, laat staan dat we het computers kunnen leren. In een heel beperkt domein, ja: een weerberichtje opstellen, dat lukt wel. Maar een beetje relevanter en creatiever stuk schrijven, dat wil niet lukken. Er blijft heus werk voor journalisten.

Vind ik dan, en vandaag las ik een stuk op Neerlandistiek.nl waarin Marc van Oostendorp precies dat betoogt, en goed uitlegt: http://www.neerlandistiek.nl/2016/09/kun-je-een-computer-een-relevant-artikel-boek-laten-schrijven/

En nog even over Google Translate dan, dat blijft leuk: wij zijn onlangs naar Frankrijk geweest met verblijf in een AirB&B. Onze gastvrouw reageerde op mijn ongetwijfeld onbeholpen pogingen om in het Frans een mailtje te schrijven met Nederlandse Google-Translate-tekstjes. Zo biechtte ik na ons vertrek op dat we per ongeluk een stokbrood hadden laten liggen bovenop een keukenkastje. Ze mailde terug dat de staf geen probleem was. Staf? Google Translate kwam eraan te pas om dat terug te vertalen, met een beetje zoekwerk, en inderdaad, baguette betekent ook staf!

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.