Ik ben er weer

Het was sinds mijn nieuwjaarsgroet stil op dit weblog, en de posts in december waren eigenlijk al ‘achter mijn rug’ verschenen (vooruitgeplaatst): ik was op reis. Ik ben 3,5 maand weggeweest, fietsen in Nieuw-Zeeland en op Tasmanië, en aan het eind nog even rondkijken op het vasteland van Australië. We hebben een geweldige tijd gehad.

Voor wie het leuk vindt: we hielden een dagelijks journaal bij op de fraaie app Polarsteps, met een kaart, foto’s, een verhaaltje en de fietskilometers. Het was afgeschermd, om dezelfde reden als dat ik hier niet luid en duidelijk wilde neerzetten dat ik lang weg zou zijn, maar nu is het openbaar.

Ik pak de draad van dit weblog weer op natuurlijk, en zal regelmatig wat laten zien uit de verzameling ‘Bordjes Down Under’ die ik aanlegde. Ik heb me regelmatig verbaasd en ook vaak gelachen om de gekke borden en briefjes die ik zag, dus om de schriftelijke communicatie op campings en andere plekken. Hier zijn er alvast twee.

Het Department of Conservation in Nieuw-Zeeland runt een aantal eenvoudige campings, en daar hangt dit bordje:

Water is able to be drunk ‘The water is able to be drunk’ – volgens mij kunnen alleen bezielde wezens en misschien een paar natuurkrachten ergens toe in staat zijn, en dan nog alleen tot actieve dingen, niet tot het passieve ‘gedronken worden’. Het water is in staat om gedronken te worden? Misschien is het hypercorrect: iemand die schrijftalig wilde doen en can te eenvoudig vond?

Daarnaast is-ie natuurlijk ook interessant qua strekking. Want wat is de warning nu precies, en is het wel een warning? Ik voel me op basis ervan niet geroepen om het water te koken. Ziek ben ik er niet van geweest.

De volgende hing op een gewone camping, ook in Nieuw-Zeeland, en vond ik erg grappig qua alinea-indeling en (ontbreken van) interpunctie:

Verhaspelde laatste alinea

Bij de laatste gaat het helemaal mis:

Failure to observe this will cause the system to malfunction & create a health risk nappies and other items in rubbish bag outside cubicles.

Bovendien is het natuurlijk gewoon veel te veel tekst. Daarover een andere keer meer, want dat viel me heel vaak op.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.