Nieuwe stijloefeningen

Al jaren gebruik ik het boekje Stijloefeningen bij mijn trainingen, als het gaat over stijl. Het boekje bevat 99 variaties op één (nogal sloom) verhaaltje, en die verschillen dus allemaal qua stijl. Ik lees er wel eens een paar voor, en laat vervolgens deelnemers aan trainingen een stukje van zichzelf herschrijven in een paar extreme andere stijlen: goed voor de flexibiliteit van de pen.

Daarom verheugt het me dat er een Nederlands initiatief is om het oorspronkelijke werk (door Queneau, vertaald door Rudy Kousbroek), voort te zetten en uit te breiden. Op http://nieuwestijloefeningen.blogspot.com/ verschijnen nieuwe variaties op het verhaal. Het zijn meer dan alleen oefeningen in stijl; de stukjes verschillen ook nogal in bijvoorbeeld de eigenaardigheden van de protagonisten. Maar dat was bij Queneau ook al wel eens het geval. Leuk initiatief dus!


Reacties

Nieuwe stijloefeningen — 2 reacties

  1. Bonjour Louise Cornelis,

    via gegoogel kwam ik op je site waarop de belangstelling voor Queneau’s Excercises en, in het kielzog daarvan mijn voortzetting daarvan figureert. Kunnen we binnenkort eens kennismaken met elkaar: we zullen best wel wat uit te wisselen hebben. Inmiddels heb ik mijn Queneskas, na velerlei correcties en herformuleringen e.d. gereed gemaakt voor bundeling in een boekje, uit te geven in eigen beheer. De optie is om komend najaar daar een presentatie van te geven. Ik ga, los daarvan, dit weekend me eens verder verdiepen in je homepage,

    met Queneskaanse groet,

    Piet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.