Terug uit Nepal

Een maand stilte op dit weblog… ik was op vakantie: een prachtige en indrukwekkende maand Nepal. Daar is natuurlijk een boel over te zeggen en te laten zien; voor dit weblog haal ik er twee dingen uit:

  • Nepal is in één opzicht een tekst-intensief land: het is voor een deel Tibetaans-Boeddhistisch, en in dat is een tekst-intensieve religie. In kloosters liggen bijvoorbeeld rollen met oude teksten, maar ook in het landschap is overal tekst. Mani-stenen, bijvoorbeeld: prachtige gekalligrafeerde grote stenen met teksten, vooral met alleen het woord Om of de hele mantra Om mani padme hum, maar soms ook met langere teksten. Soortgelijke woorden en teksten zijn soms ook op rotsen geschilderd en gekalligrafeerd. Ook al kon ik er niets van lezen, ik vond het toch prachtig om te zien. Hier is een mani-steen uit Dolpo, het gebied waar we doorheen zijn getrokken:
  • Het was mijn eerste vakantie met e-reader in plaats van papieren boeken. In de maand tijd is de batterij van mijn e-reader voor tweederde leeg gegaan, daar was ik niet ontevreden over, zeker niet gezien de kou en het feit dat ik hem één keer 24 uur heb laten aanstaan, in de slaapstand wel, maar toch. En hij heeft, anders dan mijn telefoon, het reizen op de rug van muilezels goed doorstaan – mijn telefoon had zichzelf proberen aan te zetten en daardoor was de PIN geblokeerd geraakt. Inmiddels opgelost, maar toch: de Sony e-reader kan duidelijk tegen een stootje. En handig natuurlijk dat toen het ene boek uit was, ik nog uit een boel andere kon kiezen!
    Ik heb met veel plezier het e-boek The two-year mountain gelezen. Dat boek is een aanrader voor iedereen die naar Nepal gaat en/of die geïnteresseerd is in hoe het is om als vrijwilliger ineens twee jaar op een school in een ontwikkelingsland te werken – het is een eerlijk verslag van wat dat met je doet, bepaald niet geromantiseerd, ik vond het fascinerend. Dat e-boek is een e-pub, en dat leest prima. Iets minder tevreden was ik met de e-reisgids over Nepal. De enige die ik had kunnen vinden, was die van Lonely Planet. Dat was echter in PDF-formaat, en dat leest toch een stuk onhandiger. Kaarten zijn al helemaal amper bruikbaar, dus dat was in Kathmandu meteen op zoek naar kaarten van de stad en ons trekkinggebied (Dolpo). Inhoudelijk was het trouwens wel heel prima; hooguit was het gedeelte over de stad erg summier.

En ik ben nu dus weer terug, vandaag de e-mail geordend, morgen echt aan het werk!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.