Systeemfestival: patronen herkend en benut

Ik had gister weer eens een inspiratiedagje: ik ben naar het Systeemfestival van SIOO geweest. Ik heb bij SIOO al vaker een masterclass gedaan en die vond ik altijd goed, via SIOO loopt ook de nieuwe ‘club’ van mensen die adviesvaardigheden doceren (volgende week is de tweede bijeenkomst daarvan). Die dingen zijn me allemaal goed bevallen, vandaar dat ik wel zin had in een dagje op dat festival – meer dan dat zat er qua tijd en geld niet in, maar dat mocht de pret niet drukken.

Aan het begin van de dag deed ik mee aan een ‘rondwandeling’ langs opvattingen in de systeembenadering: een korte opfrisser van de scholen in dat gedachte goed, leuk gevisualiseerd op posters langs de muur:

Daarna begon de ‘specials’ dag over ‘patronen herkennen en benutten’. Die bestond uit twee workshops zonder verder plenair programma. Ik deed eerst een workshop bij Odette Moeskops over haar narratieve systeembenadering en daarna bij Gertjan Schuiling en Joost Kampen over reflectief onderzoek.

Ik vond ze allebei goed, die van Moeskops net wat ‘hechter’ en duidelijker, maar ook dichter bij mijn bed – zij is ook Neerlandicus, dat wist ik niet, maar haar aanpak is zeker ook heel tekstueel. Ik voel me altijd een beetje vreemde eend in de organisatie-veranderingswereld, als neerlandicus/tekstenmens, hoe relevant het ook is voor mijn werk – en daar was ineens nog zo’n eend, zal ik maar zeggen. Sowieso zitten er mensen van divers pluimage.

In de trein terug zette ik de belangrijkste ‘meeneemsels’ op een rijtje, en die bestonden uit: 1 persoonlijk inzicht, 1 idee voor een boek dat ik graag wil lezen, 1 idee om vakinhoudelijk mee aan de slag te gaan (kom ik nog wel een keer op terug), 1 voornemen voor de toekomstige omgang met opdrachtgevers (leidinggevenden meteen ‘waarschuwen’ dat het kan zijn dat zij ook aan de bak moeten als ze vinden dat hun medewerkers beter moeten schrijven), en 1 wens: tot meer intervisie ofzoiets. Want het viel me op hoe snel het me iets opleverde om éven met anderen te praten over een werksituatie.

Een rijke oogst, vind ik. Het was een leuke en nuttige dag geweest!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.